Arta romană în România

A - ARTE MINIATURALE

Din marea bogăţie a antichităţilor romane descoperite în decursul mai multor veacuri, cele aparţinând artelor miniaturale au fost cu prioritate strânse în „cabinetele de curiozităţi” care, la începuturile Evului Mediu, au constituit forma incipientă a colecţiilor şi mai apoi a muzeelor, trecute, pentru prima oară de Napoleon I, din domeniul privat în cel public. Aceasta nu înseamnă că mari muzee „private”, cum sunt cele ale Vaticanului ori Metropolitan Museum, nu adăpostesc astăzi o parte însemnată a patrimoniului istoric-cultural roman.
Graţie artefactelor miniaturaleinfo, în primul rând cele cu caracter artistic şi valoare materială deosebită, lumea modemă a realizat întru spirit, dar şi de facto, continuitatea cu matricea civilizaţiei europene, privindu-le deopotrivă drept confirmare a scrierilor antice pe care s-a întemeiat cosmosul culturii noastre.
Admirate, colecţionate, imitate, aceste produse artistice au stârnit deopotrivă pasiunile principilor, epatarea burghezilor şi interesul primilor „anticari” („cercetători” ai lucrurilor vechi). Aşadar, ni se pare potrivit ca şi creionarea artei romane în România să înceapă cu prezentarea unor astfel de artefacte şi anume cu cele care la rândul lor erau utilizate drept componente ale podoabelor şi toreuticii: pietrele gravate.

art rom ro

rasfoieste-250x500

galeriei-250x500-2